Nieuws

Blijf op de hoogte van ons onderzoek, projecten en gastcolleges.

Een bricolage van besluitvorming

31 jul.

Een bricolage van besluitvorming

In een gesprek met Idee, het tijdschrift van de Mr. Hans van Mierlo Stichting, wijst Arjan Widlak op de noodzaak de voorwaarden te scheppen om de beginselen van behoorlijk bestuur hoog te kunnen houden in de digitale bureaucratie. Een ontransparante en ontraceerbare digitale overheid leidt tot oncontroleerbare en oncorrigeerbare besluiten.

"We praten hier vaak over als een tegenstelling of afweging tussen efficiëntie of effectiviteit enerzijds en privacy of keuzevrijheid anderzijds. Maar het probleem zit 'm juist in de proceswaarden. Was het maar een afweging tussen efficiëntie en privacy, dan had de overheid de zaak al vrijwel op orde."

Masterclass Volwassen Digitale Overheid editie 2023: ''Superfijn om drie dagen lang helemaal onder te duiken in de wereld van de digitale bureaucratie.''

27 jun.

Masterclass Volwassen Digitale Overheid editie 2023: ''Superfijn om drie dagen lang helemaal onder te duiken in de wereld van de digitale bureaucratie.''

In mei vond de vijfde editie van masterclass Volwassen Digitale Overheid plaats, wederom in de bosrijke omgeving van de Veluwe. Gedurende drie dagen gingen deelnemers in gesprek over de digitalisering van de overheid, bezien vanuit de praktijk. Er waren weer deelnemers uit zowel beleid als uitvoering, zowel van het rijk als uit gemeenten, zowel juristen, architecten als filosofen en dus was dit ook een leerzaam gesprek, omdat de deelnemers veel van elkaar konden leren.

De kwaliteit overall van deze editie is gemiddeld met een 8,5 beoordeeld. "Deze masterclass gaf me veel praktisch houvast voor mijn werk", aldus één van de deelnemers. Ook waren zij te spreken over de mix van wetenschappelijke kennis en praktische voorbeelden, de bevlogenheid van de docent, en de inbreng van elkaar.

Masterclass Volwassen Digitale Overheid januari 2024 - Schrijf je nu in!

Van 23 tot en met 25 januari 2024 organiseert Stichting Kafkabrigade de volgende editie van de masterclass. We komen net zoals afgelopen editie bijeen in Hotel Oranjeoord. Het is mogelijk om te overnachten op de eerste en tweede cursusdag. Onze gastvrouw zorgt voor ontbijt, lunch en diner. Maaltijden en verblijf zijn inbegrepen in de cursusprijs. Schrijf je in!

Preventie en de onzichtbare hand

27 jun.

De markt en innovatie in de zorg - hoe gaat dat nu in de praktijk?

Met digitale technologie, zo is de verwachting, kunnen we allerlei voorspelbare problemen deels het hoofd bieden. Bijna elke innovatie van vandaag is of is tevens een innovatie met digitale technologie. Daarom is er aandacht voor innovatoren in de zorg die deze technologie willen inzetten. De (impliciete) verwachting is, dat innovaties van allerlei individuele spelers in het vrije spel der krachten leiden tot de collectief gewenste waarden, al dan niet met relatief kleine of tijdelijke aanpassingen van de kaders.

Maar werkt het zo in de praktijk? Is innovatie in het vrije spel van gevestigde belangen inderdaad gericht op collectieve waarden? Welke prikkel krijgen innovatoren? Waarom? En welke onzichtbare hand blijkt uit het resultaat? In dit onderzoek wordt een (voorlopige) analyse gemaakt aan de hand van twee casus.

Veel bezoek bij Preünie Masterclass Volwassen Digitale Overheid

30 apr.

Veel bezoek bij Preünie Masterclass Volwassen Digitale Overheid

Op 28 maart was de reünie & preunie van de masterclass Volwassen Digitale Overheid, waar oud-cursisten bij elkaar komen en nieuwe cursisten een indruk kunnen krijgen. Deze keer konden de deelnemers de nieuwste ontwikkelingen doorspreken door aan de hand van concepten uit de masterclass te kijken naar de 'Staat van de Uitvoering' die recent werd gepresenteerd.

Masterclass Volwassen Digitale Overheid mei 2023 - Schrijf je nu in!

Van 23 tot en met 25 mei 2023 organiseert Stichting Kafkabrigade voor de vijfde keer de masterclass "Volwassen Digitale Overheid met de Burger Centraal". Gedurende drie dagen bespreken we de digitalisering van de overheid vanuit de vijf perspectieven van de Landkaart Volwassen Digitale Overheid: regels, technologie, beginselen, besluitvormingsproces en natuurlijk de handelingssituatie van de burger.

We komen bijeen in het centraal gelegen Hotel Oranjeoord, in de bosrijke omgeving van de Veluwe. Voor ontbijt, lunch en diner wordt gezorgd. Overnachten is mogelijk op de eerste en tweede cursusdag. Schrijf je wel tijdig in, want kamers zijn afhankelijk van beschikbaarheid. De maaltijden zijn net als het verblijf inbegrepen in de cursusprijs.

Deelnemers aan de eerdere edities waren erg enthousiast. Zij beoordelen de kwaliteit overall met een 8,6. "Voor beleidsmakers op het gebied van digitalisering zeer waardevol om de uitvoerende praktijk beter te begrijpen", aldus één van de deelnemers.

Ronald Damhof bij Duurzaam Digitaal Groningen

30 apr.

Ronald Damhof bij Duurzaam Digitaal Groningen

Het is al even geleden, maar 29 september 2022 vond de kick-off van Duurzaam Digitaal Groningen plaats: het eerste event van de gemeente Groningen in een reeks bijeenkomsten over digitalisering en overheid.

Ronald Damhof, Chief Data Officer van het ministerie van Justitie en Veiligheid, gaf daarbij een lezing over de dataschuld van de overheid. Deze schuld staat niet alleen fatsoenlijke dienstverlening in de weg, maar maakt ook het uitvoeren van (nieuw) beleid steeds moeilijker. De lezing is nu terug te kijken via onderstaande link.

Op 5 oktober staat het volgende congres van Duurzaam Digitaal Groningen gepland, met inspirerende sprekers, workshops, en een borrel na afloop. Klik hier voor meer informatie.

Hoe stuurt de gemeenteraad op de digitale transformatie?

30 apr.

Hoe stuurt de gemeenteraad op de digitale transformatie?

Mede in navolging van de publicatie "Raad weten met digitalisering" van het Rathenau Instituut, stelt de gemeente Nijmegen zich de vraag hoe de gemeenteraad kan sturen op de dilemma's in de digitale transformatie. Aan de hand van lokale voorbeelden en teaching cases die uitnodigen tot oordeelsvorming stelde de gemeente Nijmegen de vraag: waarop en hoe wil de gemeenteraad sturen op de maatschappelijke impact van digitale technologie?

Long read: te veel of te weinig regels?

30 apr.

Enkele alternatieve inzichten over complexiteit van regelgeving naar aanleiding van Reuring!Café: Staat van Uitvoering

Long read: te veel of te weinig regels?

Op 21 maart 2023 stonden vijf topambtenaren en twee oud-Kamerleden op het podium om te praten over de slepende uitvoeringsproblemen. We kennen die problemen van de Tijdelijke Commissie Uitvoeringsorganisaties (TCU). In navolging van dit TCU-advies spreken de uitvoeringsorganisaties zich nu uit. Het is tijd om het over het èchte probleem te hebben: de complexiteit. Er moeten minder regels komen en minder uitzonderingen. Hoe diepgravend is de analyse? Is het advies intern een beetje consistent? En is een revolutionaire verbetering aanstaande?

Openingssymposium 'Transdisciplinary Centre of Expertise for Just Public Algorithmic Systems'

23 mrt.

Vrijdag 24 maart, Universiteit Leiden, Schouwburgstraat 2, Den Haag

Openingssymposium 'Transdisciplinary Centre of Expertise for Just Public Algorithmic Systems'

Algoritmische systemen staan volop in de belangstelling, zeker binnen de publieke sector. Ze dragen bij aan betere dienstverlening en effectiever overheidsbeleid, maar brengen ook uitdagingen met zich mee. Het oprichten van registers voor algoritmes, het instellen van toezichthouders en het gezamenlijk toewerken naar een beheersaanpak voor algoritmische systemen zijn enkele stappen die worden gezet in het omgaan met deze uitdagingen.

Zijn dit soort stappen effectief? En wat komt er in de praktijk bij kijken om ervoor te zorgen dat algoritmische systemen rechtvaardig en veilig zijn, en blijven? Tijdens de opening van het Transdisciplinary Centre of Expertise for Just Public Algorithmic Systems komen we met alle betrokkenen bij elkaar, om deze vragen te beantwoorden en reeds opgedane inzichten samen te brengen. Na afloop is er een borrel. Meld je hier aan!

Wanneer: vrijdag 24 maart
Locatie: Universiteit Leiden, Schouwburgstraat 2, Den Haag

Het expertisecentrum is een initiatief van de Universiteit Leiden, de Technische Universiteit Delft en Erasmus Universiteit, in samenwerking met Waag en Stichting Kafkabrigade.

Marlies van Eck bij Duurzaam Digitaal Groningen

21 mrt.

Marlies van Eck bij Duurzaam Digitaal Groningen

Vorige maand gaf Marlies van Eck haar lezing "a fraction too much friction" over geautomatiseerde ketenbesluiten bij de overheid. Ze deed dit bij Duurzaam Digitaal Groningen, waar ook op 5 oktober weer een dag vol workshops, lezingen en "doe"-dingen wordt georganiseerd. Zo verkennen ze hoe de maatschappelijke opgaven rondom digitalisering op een duurzame manier vormgegeven kunnen worden. De lezing van Marlies van Eck is opgenomen en via onderstaande link terug te kijken.

Simplicity is king

27 feb.

Simplicity is king

Een Noorse supermarkt maakte een geniaal grappig reclamefilmpje. Het filmpje laat uiteraard het “key selling point” van het bedrijf zien. Maar het laat tevens een beperking van digitale middelen zien en waarom dat niet alleen belangrijk is voor mensen in een kwetsbare positie, maar ook voor de geslaagde meneer met een “smart house” en een “smart boat” die wordt opgevoerd.